11 juuli, 2015

25.06, Kaunas - Kraków

Kaunase hotelli sisehoov
Niikaua kui mina hambaharju vannitoast kokku korjasin, kadus Jaan oma kodust leitud paberlittidega hotelli vastas olevate pankade poole. Jõudsin numbritoa aknast avaneva hoovistseeni, kus üks suur kallur kiilus kinni parkivate autode vahele ning kus asuti kõige rohkem kiilumist põhjustanud juhti otsima, peaaegu lõpuni vaadata.

Selleks ajaks kui Jaan uksest sisse sadas, litid ikka taskus - hommikune tellerite tegutsemiskiirus järjekorra töötlemisel osutunud liiga pikaldaseks, oli narratiiv kalluri ja parkivate autodega mingil nõiduslikul väel lahenenud.

Seega ei saanud miski takistada meie teekonna jätku Alpide taha. Isegi kahes suunas ühtlast kirjut linti moodustuv lõputu rekkarivi. Jäi vaid imestada, mida küll peab sellistes hiigel kogustes Euroopa ühest otsast teise edasi-tagasi tassima kogu aeg. Varsti selgus, et Poolast ilmselt aknaid. Erinevalt teistest läbitud riikidest, ääristab Poola teid tohutu reklaamplakatite virr-varr.  Üldiselt on neid nii palju, et lõpuks ei saa ikkagi midagi aru, mida sulle pähe määrida üritatakse. Kuid üks sõnapaar hakkas ometi korduma - okna i drzwi, ja eriti okna. Asulat, millest läbi sõites vastava tekstiga reklaam puudus, võis juba kahtlaseks pidama hakata.

Kraków ei olnud kaugel, aga enne tuli läbida asulate ja teededžungel, mille kohta ütleb nii mõnigi reisijuht, et üks kõik millal ja mis pidi te seda riiki läbite, ikka on kümnete kilomeetrite viisi üleskaevandatud teelõike, mis nõuavad plaanitud kohale jõudmise ajale lisama tunde. Ometi oli see kordades leebem kui võis õhtul lugeda Delfist uudiseid ja kommentaare mahajäänud Tallinna tänavatel viibijatelt - eriti Järvena tee piirkonnas.

Ühes heas Poola kohas - näiteks lõunases Łomżas näis olevat paras midagi põske pista. Keerutasime end ümber keskväljaku ning meie figuuride ilmumine platsile näis olevat äratuntavalt midagi ebaharilikku. Millest me ei lasknud end segada ning turuplatsiäärsest põiktänavast värviliste majade tagant saime korraliku kõhutäie. 

mõnus miljöösegadik

 
Łomża turuväljak
Poola keelses keskkonnas olles on ses mõttes põnev, et kohati tekib vene keelele toetudes tunne, nagu saaks kõigest aru, kui siis järsku mingi täiesti arusaamatu kaashäälikute jada või lootusetult valed sõnad teksti sisse lipsavad ning vastu rääkides tekib täielik segadus, ka öelda midagi inglise või vene keeles.    
näitlejanna Anna Weronika Bielicka ja eksiteel Raiden
 
Päeva kulg jätkus aga samataoliselt, asfaldilinti mööda, et pärast kõiki poolalikke raputusi pimeduses jõuda Krakówisse - võimsasse Väike-Poola vojevoodkonna halduskeskusesse. Või nagu üks poolakas Jaanile ütles - aa, Poolasse lähete, aga kuhu, Kraków, nojah see on pea ainuke koht kuhu Poolas tasub minna.

Varssavi ringteel

kusiganes Poolas

Millegipärast oli meie ainuke õhturiismeteks järgi jäänud soov - saavutada horisontaalasend.


Excelsior Boutique Hotel, Piłsudskiego 23, Old Town, 31-110 Krakow, Poola

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar